فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1401)

مجله مدیریت نوآوری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عبدالحسین زاده، مهدی عبدالحمید* صفحات 1-22
    هم نوآوری اجتماعی رویکرد نوینی است که به دنبال حل مسایل جامعه و ارایه خدمات عمومی از طریق همکاری و مشارکت شهروندان  است. برای تحقق و پیاده سازی هم نوآوری اجتماعی در بخش عمومی لازم است که ابزارها و سازوکارهای مناسب شناسایی شوند و با کاربست درست آن ها تحول و نوآوری در حل مسایل و ارایه خدمات عمومی انجام شود. پژوهش حاضر باهدف شناسایی ابزارها و سازوکارهای تحقق هم نوآوری اجتماعی در بخش عمومی شکل گرفته است. روش پژوهش حاضر، روشی کیفی مرور نظام مند ادبیات است. در مرور نظام مند ادبیات ابتدا 111 اثر علمی شناسایی شدند و پس از طی مراحل مختلف بررسی و پالایش منابع،  49  اثر علمی انتخاب شدند و با روش ترکیب مضمونی، مفاهیم اولیه و مقوله ها استخراج شدند. با تجزیه وتحلیل یافته ها،  58 ابزار هم نوآوری اجتماعی در چهار گونه ابزارهای سازمانی، ابزارهای قانونی، ابزارهای اقتصادی و ابزارهای اطلاعاتی (نرم و هوشمند) شناسایی و طبقه بندی شدند. با بررسی ابزارهای مختلف مشخص شد که برای تحقق هم نوآوری اجتماعی بایستی مجموعه ابزارها را باتوجه به شرایط و اقتضایات نظام خط مشی گذاری و نظام اداری بخش عمومی استفاده کرد و از به کارگیری ابزارهای اقتداری و بوروکراتیک که تلازمی با هم نوآوری اجتماعی ندارند، اجتناب کرد و تمرکز بر ابزارهای سازمانی واسطه ای با مدیریت بخش خصوصی و کسب وکار باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، هم نوآوری اجتماعی، هم آفرینی، ابزارهای خط مشی، نوآوری باز
  • سمانه کریمی اسبوئی، فاطمه ثقفی*، سپهر قاضی نوری صفحات 23-54

    تیوری گذار عمدتا به منظور حرکت از یک فناوری غالب به سوی یک فناوری جدید و نوآورانه مورداستفاده قرار می گیرد. مطالعات گونه شناسی مسیرهای گذار نشان داده گذار به فناوری های جدید شامل چهار مسیر اصلی است. اما در برخی مطالعات به بازنگری در این خصوص و احتمال وجود مسیرهای دیگر تاکید شده است. لذا هدف مطالعه تشریح گونه شناسی مسیرهای گذار با مرور ادبیات و شناسایی مسیرهای احتمالی است.روش مطالعه، مرور نظام مند ادبیات با رویکرد فرا تحلیل محتوایی بود. جامعه آماری، مقالات با موضوع گونه شناسی مسیرهای گذار بوده که طی سال های 2022-2010 چاپ شده است. مسیرهای گذار در میان مقالات منتخب بر اساس 24 ویژگی مقایسه شدند که این ویژگی ها نیز از مرور نظام مند ادبیات اقتباس شد. در نهایت بر اساس این ویژگی ها و به خصوص سه ویژگی اصلی (فشار دورنما، بلوغ کنام و مقاومت رژیم)، 12 مسیر گذار جدید شناسایی شد. مسیر های کشف شده شامل 5 مسیر اصلی (بازتولید، دگرگونی، جایگزینی فناورانه، پیکره بندی مجدد و فروپاشی و بازآرایی) هستند که هر یک به دو مسیر تدریجی و اساسی دسته بندی شدند و نیز دو مسیر ترکیبی، فروپاشی و بازآرایی / جایگزینی فناورانه که به صورت متوالی یا هم زمان اتفاق می افتد و مسیر پیکره بندی مجدد تدریجی و دگرگونی تدریجی هم زمان.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، مسیر گذار، رژیم فنی- اجتماعی، دیدگاه چندسطحی
  • مجید کریمی فرد، غلامرضا هاشم زاده*، عبدالرضا سبحانی صفحات 55-86
    طراحی و توسعه محصولات پیچیده هوافضایی نیازمند چندین شریک مختلف می باشد. شرکا جهت همکاری با یکدیگر نیازمند برخورداری از قابلیت های مختلفی می باشند تا شراکت با خطر مواجه نگردد. لذا شناخت ابعاد و اندازه گیری قابلیت طراحی و توسعه محصول مشترک به عنوان یک مسیله پیش روی شرکت ها و مدیران آن ها قرار دارد تا از طریق آن راهبرد مناسبی را برای شراکت اتخاذ نمایند. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش اجرا توصیفی-پیمایشی می باشد و به منظور ارایه مدلی جهت سنجش قابلیت طراحی و توسعه محصول مشترک جدید با بررسی پیشینه های مختلف، ابعاد قابلیت تشریک مساعی شامل «قابلیت اشتراک گذاری منابع»، «قابلیت برنامه ریزی مشترک»، «قابلیت حل مسیله و ارزیابی عملکرد مشترک» و «قابلیت فرهنگی تشریک مساعی» و ابعاد طراحی و توسعه محصول شامل «طراحی ظاهری»، «طراحی فناوری (ساخت، یکپارچه سازی، آزمون و تولید)»، «طراحی کیفی»، «طراحی کارکردی» و «نحوه فروش و عرضه به بازار» را طی مدلی ترکیب نموده و سپس با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری آن را تایید و بر اساس نظریه گراف چارچوبی برای اندازه گیری بین چند شریک پیشنهاد نموده و در یک نمونه در صنعت هوافضا بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: قابلیت، طراحی و توسعه محصول مشترک، قابلیت پویا، شراکت، دیدگاه رابطه ای، نظریه گراف
  • رضا نقی زاده*، نیما شیوندی، امیرهوشنگ حیدری، منوچهر منطقی، سعید زرندی صفحات 88-117

    در سال های اخیر تغییرات سریع و پر شدت فناوری و همچنین تغییرات مهم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فناورانه در صنعت خودرو و حمل ونقل، شرایط پیچیده ای برای بازیگران و ذی نفعان این حوزه ایجاد نموده است. جهت رویارویی با این پیچیدگی ها، پژوهش حاضر بر آن است تا عدم قطعیت های کلیدی را شناسایی و سناریوهای آینده صنعت خودرو درون شهری در افق زمانی 10 الی 15ساله را ارایه نماید. در پژوهش حاضر با استفاده از اطلاعات منتج از مصاحبه عمیق با خبرگان و فعالین حوزه، مرور مطالعات پیشین و بررسی شواهد و آمار و رویدادها، سناریوهای نهایی تدقیق شده است. یافته های پژوهش حاضر شامل 39 پیشران مهم و 13 عدم قطعیت کلیدی و 2 عدم قطعیت بحرانی شامل سطح همکاری های بین المللی و فناوری های نوین و راهبردی در صنعت خودرو هستند. سپس بر اساس این دو عدم قطعیت بحرانی، چهار سناریو آذرخش پارسی، تسلای ایرانی، هیبرید فسیلی صادراتی و سمند ملی در صنعت خودرو شناسایی و تدقیق شدند.

    کلیدواژگان: سناریو نگاری، صنعت خودرو، آینده های بدیل، عدم قطعیت
  • علی لطفی، سید ایمان میرعمادی*، سید حسین غفوری صفحات 118-183

    استفاده از فناوری های دیجیتال به طور روزافزون گسترش پیداکرده است. صنایع خلاق که بن مایه آن خلاقیت، محتوا و سرمایه فکری است، به شدت با فرآیند دیجیتالی شدن پیوند خورده و کسب وکارهای سنتی این حوزه را دگرگون ساخته است. با توجه به اهمیت روزافزون این بنگاه ها و لزوم توجه به رشد آن ها، موضوع چگونگی خلق ارزش در آن ها یک ضرورت است. در بنگاه های صنایع خلاق دیجیتالی و به طور خاص در بافتار فرهنگ بومی و زبان فارسی خلا جدی در این زمینه وجود دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر بر خلق ارزش در بنگاه های دیجیتال محتوا محور متمرکزشده و هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل خلق ارزش در 10 بنگاه دیجیتال محتوا محور در ایران است. بدین منظور، مدل 4 عاملی خلق ارزش در بنگاه های دیجیتال و روش تحقیق کیفی و «مطالعه چندموردی» انتخاب شده است. نتیجه مشاهده شرکت های برتر و همچنین مصاحبه نیمه ساختاریافته با مدیران شرکت های منتخب، توسعه گزاره هایی جدید در هر یک از چهار عامل خلق ارزش (بهره وری، مکمل بودن، قفل شدگی و نوآوری) بوده است. با احصاء مضامین مشترک خلق ارزش در این بنگاه ها، نهایتا چهار مضمون نو استخراج شد. دیگر دستاورد پژوهش، ارایه تصویری از چگونگی خلق ارزش در بنگاه های دیجیتال محتوا محور است. نهایتا رایج ترین روش خلق ارزش ذیل هریک از مضامین چهارگانه مشخص شد و «نوآوری» به عنوان برترین مضمون فراگیر خلق ارزش در بنگاه های دیجیتال محتوا محور شناسایی شد.

    کلیدواژگان: کسب وکار دیجیتال، نوآوری، خلق ارزش، صنایع خلاق، محتوا
  • زعیمه نعمت الهی*، بهاره ملکی، عبدالمجید مصلح صفحات 148-182
    پژوهش حاضر به بررسی امکان بهبود خروجی های نوآوری ایران با تمرکز بر عوامل اثرگذار بر شاخص انگیزش کارآفرینی با استفاده از رویکرد پویایی‏شناسی سیستمی پرداخته و برای توضیح رابطه مبهم میان کارآفرینی و نوآوری، از شاخص انگیزش کارآفرینی استفاده کرده است. بدین منظور، داده های پژوهش از گزارش های بین المللی کارآفرینی و نوآوری استخراج و سپس روابط علی و معلولی میان متغیرها با استفاده از نرم افزار ونسیم DSS طراحی و در بازه ی زمانی 1387-1419 برای ایران شبیه سازی شد. پس از اعتبارسنجی الگوی پژوهش، سیاست های بهبود شاخص های خروجی های نوآوری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد، برخلاف پژوهش هایی که نشان دادند، فساد به عنوان روان کننده چرخ اقتصاد، محرکه خوبی در جهت افزایش کارآفرینی فرصت گرا از طریق اثرات رشوه، می باشد، رابطه میان فساد با نسبت کارآفرینان فرصت گرا به اجباری، معکوس و دوطرفه است؛ بنابراین، سیاست های کنترل فساد نظیر ثبات سیاسی اثر قابل توجهی بر بهبود امتیاز شاخص انگیزش کارآفرینی و خروجی های نوآوری دارند. این پژوهش نشان می دهد در زمان اعمال سیاست های حمایتگر نظیر آزادی کسب وکار، رقابت، فساد را کاهش می دهد. چراکه کارآفرینان فرصت گرا، با تشدید رقابت محلی منجر به کاهش اخذ رانت توسط مقامات دولتی می شوند؛ بنابراین کارآفرینی فرصت گرا نسبت به اجباری، شرایط ارتقاء رقابت، تغییرات نهادی و کنترل فساد را فراهم می سازد و منجر به ارتقاء نوآوری می شود.
    کلیدواژگان: خروجی های نوآوری، شاخص انگیزش کارآفرینی، کارآفرین فرصت گرا و اجباری، پویایی شناسی سیستم ها.‏
|
  • Mohammad Abdolhosseinzadeh, Mahdi Abdolhamid * Pages 1-22
    Social co-innovation is a new approach that seeks to solve society's problems and provide public services through the cooperation and participation of citizens. To implement social co-innovation in the public sector, it is necessary to identify appropriate tools and mechanisms. The current research was formed with the aim of identifying the tools and mechanisms of implementing social co-innovation in the public sector. The present research method is a qualitative method of systematic literature review. In the systematic review of literature, 111 scientific works were first identified and after various stages of review and refinement of sources, 49 scientific works were selected and extracted by thematic combination method, basic concepts and categories. By analyzing the findings, 58 social co-innovation tools were identified and classified into four types of organizational tools, legal tools, economic tools, and information tools (soft and smart). By examining different tools, it was found that in order to realize social co-innovation, the set of tools should be used according to the conditions and requirements of the policy-making system and the public sector administrative system, and avoid the use of authoritarian and bureaucratic tools that are not compatible with social co-innovation, and focus on intermediate organizational tools. be managed by the private sector and business
    Keywords: social innovation, social co-innovation, co-creation, Policy Tools, Open Innovation
  • Samaneh Karimi Esboei, Fatemeh Saghafi *, Sepehr Ghazinoori Pages 23-54

    TheTransition theory is mainly used to move from a dominant technology to a new and innovative technology. The Studies of the typology of transition pathways have shown that the transition to new technologies includes four main pathways. But in some studies, it has been emphasized to review this matter and the possibility of other pathways. Therefore, the aim of the study is to describe the typology of transition pathways by review the literature and identify possible pathways. The study method was a systematic literature review with content meta-analysis approach. The statistical population is papers on the typology of transition pathways that were published during 2010-2022. The transition pathways among the selected papers were compared in terms of 24 characteristics, which were also adapted from the systematic literature review. Finally, in terms of these characteristics and especially the three main characteristics (perspective pressure, maturity and regime resistance), 12 new transition pathways were identified. The identified pathways include 5 main pathways (reproduction, transformation, technological substitusion, reconfiguration and de-alignment and re-alignment), each of which was categorized into two gradual and pure pathways, as well as two hybrid pathways, “de-alignment and re-alignment and technological substitusion”, which It happens sequentially or simultaneously, and the pathway of “gradual reconfiguration and transformation simultaneously”.

    Keywords: Typology, transition pathway, socio-technical regime, multilevel perspective (MLP)
  • Majid Karimifard, Gholamreza Hashemzadeh *, Abdulreza Sobhani Pages 55-86
    The design and development of complex aerospace products requires several different partners. Partners need to have different capabilities to work together so that the partnership is not compromised. Therefore, recognizing the dimensions and measuring the ability to design and develop a joint product is a problem for companies and their managers to adopt a suitable strategy for partnership. This study aims to provide a model for measuring the ability to design and develop a new joint product by examining different backgrounds, the dimensions of joint efforts including "resource sharing", "joint planning", "problem solving and joint performance evaluation" and "cultural capability" "Partnership" and product design and development dimensions including "appearance design", "technology design", "quality design", "functional design" and "how to sell and market" in a model and then using equation modeling Structurally approves it and, based on graph theory, proposes a framework for measurement between several partners and examines it in an example in the aerospace industry.
    Keywords: Capability, Joint Product Design, Development, Dynamic Capability, partnership, Relationship Perspective, Graph theory
  • Reza Naghizadeh *, Nima Sheivandi, AmirHooshang Heidari, Manoochehr Manteghi, Saeed Zarandi Pages 88-117

    In recent years, rapid and intense changes in technology, as well as important economic, social, cultural and technological changes in the automobile and transportation industry, have created complex conditions for actors and stakeholders in this field. In order to face these complexities, the present research aims to identify the key uncertainties and present the future scenarios of the inner-city car industry. In the present research, using the information obtained from in-depth interviews with experts and activists in the field, reviewing previous studies and examining evidence, statistics and events, the final scenarios have been refined. The findings of this research include 39 important drivers and 13 key uncertainties and 2 critical uncertainties including the level of international cooperation and new and strategic technologies in the automobile industry. Then, based on these two critical uncertainties, four upcoming scenarios in the automobile industry were identified and verified.

    Keywords: Scenario Planning, automotive Industry, alternative futures, Uncertainty
  • Ali Lotfi, Seyed Iman Miremadi *, Seyed Hosein Ghafouri Pages 118-183

    Considering the high growth potential of creative industry and the increasing trend of digitalization, the content-oriented digital business has been the main focus of this research. The "value creation" in this type of business has been less considered in literature. A comprehensive review of value creation processes in these firms can ultimately lead to more profitable growth. The research method for integrated analysis of value creation factors is the use of "case studies" with an explanatory approach based on semi-structured interviews. The results have been theoretical and practical achievements. Four new themes were extracted as follows: "software or hardware development" as an example of "complementarity", "suggestion based on user history and preference" and "providing exclusive content" as examples of "lock-in" and "technical novelty" as an example of "innovation". The practical achievement of the research is to provide a picture of how value is created in content-oriented digital business in the past, present and future. In addition, the most common themes in each category were identified: "search cost reduction" to create value of "efficiency", "product range" to create value of "complementarity", "providing exclusive content" to create value of "lock-in" and "distinctive brand personality" to create value of "innovation". "Innovation" has been identified as the most recurring theme of value creation in content-oriented digital enterprises.

    Keywords: Digital Business, Innovation, value creation, Creative industries, content
  • Zaeimeh Nematolahi *, Bahare Maleki, Abdolmajid Mosleh Pages 148-182
    In order to explain the ambiguous relationship between entrepreneurship and innovation, the present study has used the entrepreneurship motivation index and to investigate the possibility of improving Iran's innovation outputs by focusing on the factors affecting the motivation index. A systematic model is presented. the system model data were extracted from international entrepreneurship and innovation reports and then causal relationships between variables were simulated using Vensim DSS software and in the period 2008-2040. After ensuring the performance of the model based on validation tests, policies to improve innovation output indicators for Iran were reviewed. The results showed that, contrary to studies that emphasized that corruption as a lubricant of the wheel of the economy, is a good driver to increase opportunity entrepreneurship through the effects of bribery, the relationship between corruption and the ratio of entrepreneurship with opportunistic motivation to necessity motivation, inverse and two-way. Thus, anti-corruption policies such as political stability have a significant effect on improving the entrepreneurial motivation index and innovation outputs. This research illustrated that competition reduces corruption when implementing supportive policies such as business freedom. This is because opportunistic entrepreneurs are reducing government officials rent-seeking by intensifying local competition. Thus, opportunistic rather than necessity entrepreneurship provides the conditions for promoting competition, institutional change, and controlling corruption, and leads to the promotion of innovation.
    Keywords: Innovation Outputs, Entrepreneurial Motivation Index, Opportunity, Necessity Entrepreneur, System ‎Dynamics